Litecoin

2 min read

De naam geeft het al een beetje weg: Litecoin is een light variant van cryptocurrency. Het wordt ook terecht een alt-coin voor Bitcoin genoemd, dat wil zeggen dat het van dezelfde techniek gebruik maakt. Wel zijn er wat verbeteringen toegevoegd ten opzichte van de grote broer, die enkele van de tekortkomingen oplost.

Litecoin (LTC) is in 2011 geïntroduceerd door Charlie Lee. Charlie is een ontwikkelaar afgestudeerd aan Massachusetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze Technische Universiteiten ter wereld. Charlie is ook nog steeds betrokken bij de ontwikkeling van de munt, anders dus dan bij Bitcoin waarbij de maker niet bekend is gemaakt.

Litecoin is een zogeheten cryptocurrency, ook wel cryptovaluta of gewoon digitale munteenheid genoemd. Waarschijnlijk ken je de term Bitcoin wel, aangezien dit de eerste cryptocurrency was die in omloop werd gebracht, in 2009. Intussen zijn er echter tal van andere cryptovaluta bijgekomen, waaronder de Litecoin. 

Een digitale munteenheid werkt in principe hetzelfde als een reguliere munteenheid, zoals de euro of de dollar. Elke eenheid van de munteenheid (1 euro, 1 dollar, 1 Litecoin) vertegenwoordigt een bepaalde financiële waarde, en je kan deze eenheden vervolgens inruilen voor spullen en diensten. Er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen tussen reguliere valuta en cryptovaluta.

Litecoin, net als alle andere cryptovaluta, is een munteenheid die alleen digitaal bestaat. Er zijn dus geen tastbare munten of biljetten van Litecoin: Litecoins zijn bestanden, die alleen digitaal kunnen worden overgedragen. Om Bitcoins te kunnen versturen heb je een Litecoin wallet of Litecoinadres nodig. Dit kun je zien als een soort bankrekening, waarin je je digitale geld kan bewaren, kan overmaken en kan ontvangen.

Litecoin kopen bij Bitvavo